Перейти до основного вмісту
Lex et Juctitia

Волонтерсько-туристична Весна

Хороші традиції завжди мають місце в житті Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова. Однією з таких є волонтерські туристичні подорожі. Цьогорічна відбулася до Меджибожа. Гостьова лекція, проведена в березні директором Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Олегом ПОГОРІЛЬЦЕМ для здобувачів вищої освіти за спеціальністю 242 Туризм, викликала неабиякий інтерес здійснити волонтерську мандрівку до цього чудового туристичного магніту.
Отож, 20 травня 2023 року, чимала група бажаючих вирушила до Меджибізького фортечно-замкового комплексу, що напередодні нового археологічного сезону виявилося доволі доречним. Студентів розподілили на кілька робочих груп, більшість з яких працювали на археологічних ділянках. Опісля, на наших здобувачів освітньої програми «Бакалавр туризму» очікували дві незабутні екскурсії.
Перша була комбінованою, оскільки розпочалася зі знакових місць, де було віднайдено Литовську стіну й кілька цікавих поховань, а також прикраси й фіґурки з елементами давньогрецької, давньоримської і давньогерманської міфологій. Пізнавально-захоплюючою виявилася історія місцевої Церкви і її подібність зі знаменитою Церквою, побудованою Богданом Хмельницьким у селі Суботові. Екскурсія знайшла своє органічне продовження в Музеї з численними побутовими, національно-традиційними, ритуальними, скульптурними, архітектурними, зброярськими й фінансовими експонатами.
Друга екскурсія проходила безпосередньо у величних фортечних приміщеннях – починаючи з глибокого Замкового підземелля, продовжуючись наземними масивами й терасами й закінчуючись піднебессям Лицарської вежі. Кожне приміщення й елемент укріплення має свою багатовікову історію з продуманими до дрібниць архітектурно-технологічними елементами. Атмосфера давнини завжди зачаровує, а усвідомлення численних подій і постатей, пам’ять про яких зберігають кам’яні стіни, викликає бажання якомога довше залишатися в оповитому леґендами Меджибожі. Окремі загадкові знахідки інколи виходять далеко за межі відомої нам історії та релігійних уявлень і можуть стати сенсаційними науковими відкриттями.
Довгоочікуваний обід зі страв смачної меджибізької кухні був справжньою королівською трапезою у приємній здруженій компанії. Насичений день подарував численну кількість змішаних і взаємопереплетених вражень та емоцій. Меджибіж – це невичерпне джерело освітньо-наукового, культурно-пізнавального, рекреаційного, релігійного, подієвого, екологічного, містичного й волонтерського туризму з елементами романтики, пригод, екстриму і відчуттям мандрівки машиною часу. Наші студенти вкотре відчули єдність науки і практики, а також віднайшли ключові пазли, що дозволили воєдино з’єднати усі вивчені освітні компоненти фахового спрямування.