Перейти до основного вмісту
Lex et Juctitia

Урізноманітнюємо мистецьке наповнення підготовки фахівців туристично-рекреаційної сфери

Розробка туристично-рекреаційних маршрутів передбачає ґрунтовне володіння знаннями про всі цікаві місця. Саме тому, 1 квітня 2024 року для першокурсників спеціяльности 242 Туризм і рекреація Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова черговим об’єктом духовного й культурно пізнання стала Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека та Відділ мистецтв Хмельницької ОУНБ. Екскурсію, в рамках освітніх компонентів «Основи туризмознавства» й «Рекреаційні комплекси Світу», провела завідувачка Відділу мистецтв Неля ТОМАЛЯ.
З перших хвилин наші здобувачі перенеслися в кінець ХІХ століття на вулицю Мільйонну у нову споруду Повітового казначейства – початкові архітектурні кроки сучасної будівлі Обласної бібліотеки. Невдовзі історичні начерки замінила колекція цінних та рідкісних книжок ХІХ-го, ХХ-го і ХХІ-го століть – найтовстіша, захалявні, спеціяльні видання безцінних пам’яток, з QR-кодами для додаткової об’ємної візуалізації – кожна з них супроводжувалася своєю власною цікавою оповідкою. Як невдовзі з’ясувалося, Обласна бібліотека – це не тільки сотні тисяч тематично упорядкованих книг та інших видань, професійно розподілених по різних відділах. Це також духовно-пізнавальне місце для інших мистецьких речей. Першокурсники споглядали прекрасну виставку витинанок й одночасно дізналися про її авторку. Щемливою була розповідь-знайомство з чудовими сірниковими мініатюрами церков, будиночків, скринь, а також з передумовами і способом їх створення. Не менш захоплюючою була історія винайдення авторської техніки знаменитих бібліотечних вітражів. Завершилася екскурсія іншою бібліотечною перлиною – величними дерев’яними барельєфами, за якими також криється своя мистецька манера виготовлення.
Сьогоднішня екскурсія не тільки культурно збагатила здобувачів освітньої програми «Бакалавр туризму і рекреації», але чіткіше підвела лінію під усвідомленням, що за кожним мистецьким витвором стоїть автор чи кілька творців зі своєю непересічною історією. Акцентування уваги на цьому є важливим, позаяк додає вирізняльного відтінку й неповторної атмосфери в екскурсійній характеристиці.