Перейти до основного вмісту
Lex et Juctitia

Туристичні реалії та перспективи України очима і діями практиків

Якісним поліпшенням освітнього процесу є залучення практиків до проведення лекційних та семінарських занять. У Хмельницькому університеті управління та права імені Леоніда Юзькова такий підхід отримав широку підтримку у навчальному середовищі. Так, 16 лютого 2023 року радниця Голови Державного аґентства розвитку туризму України Ольга РАБІЙЧУК провела лекцію на тему «Розвиток туристичної галузі України в умовах війни: міф чи реальність?» для здобувачів вищої освіти першого, другого і третього курсів за спеціальністю 242 Туризм в рамках навчальних дисциплін «Основи туризмознавства», «Організація туристичних подорожей», «Організація екскурсійної діяльності», «Рекреалогія» і «Курортна справа».
Короткий порівняльно-цифровий аналіз світового досвіду й вітчизняної історії розвитку туризму дозволив обґрунтувати необхідність побудови стабільної інституції в галузі туризму і рекреації на державному рівні. В Україні такою функційною структурою є Державне аґентство розвитку туризму – ДАРТ, яке покликане накопичувати, покращувати, зміцнювати й рекламувати власний туристичний потеціал, активізувати розвиток внутрішнього туризму та відстоювати туристичні національні й індивідуальні туристичні інтереси як в Україні, так і за її межами. 
Повномасштабна війна значною мірою паралізувала українську туристично-рекреаційну сферу, проте викликала інтерес до України. Бойові дії не перешкоджають нагромаджувати новітню історично-культурну базу для повноцінного внутрішнього туризму в майбутньому. Вагомим напрямом роботи є низка реальних кроків до туристичної ізоляції країни-агресорки і включення України до Європейської туристичної комісії. Разом із тим, підготовлено пропозиції змін до Закону України «Про туризм» і ведуться консультації щодо створення місцевих цільових туристичних фондів та Національної туристичної організації. Невід’ємним елементом вищевказаного є реалізація Проєкту «Інститут гостинності». Таким чином, відбувається формування підґрунтя для утвердження України як країни з хорошою туристичною репутацією.
Кожна сфера господарювання в Україні в тій чи іншій мірі адаптується під вимоги воєнного стану і пов’язує свою діяльність з подоланням наслідків війни. Туристично-рекреаційна галузь своєю місією вбачає створення умов для фізичного та ментального відновлення Українських військових, їх сімей, а також тимчасово переміщених осіб. Не менш важливим завданням є Маршрути пам’яті для увіковічення героїв, жертв і подій Новітньої Визвольної війни України.
Логічно вибудувана схема розвитку туристично-рекреаційної сфери, висвітлена Ольгою РАБІЙЧУК, викликала активне пожвавлення серед студентства. Здобувачів цікавили окремі фінансові, нормативно-правові, інституційні, інфраструктурні й організаційні деталі реалізації запланованих заходів. Отримавши вичерпні відповіді на свої питання, всі учасники гостьової лекції висловили побажання подальшої навчально-практичної співпраці.