«СМАК ПОДІЛЛЯ НА ТАРІЛЦІ» ТА РЕСУРСИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ГАСТРОНОМІЧНОГО ТУРИЗМУ
«Смак Поділля на тарілці», саме так можна назвати обласний семінар-практикум, присвячений гастрономічній культурі регіону, що відбувся 28 листопада 2025 на базі ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг». Захід об’єднав представників влади, викладачів закладів професійної та вищої освіти, кулінарів та ентузіастів, які поставили собі за мету збереження та популяризацію унікальної спадщини краю. Партнерами організації заходу стали викладачі навчальних дисциплін «Туристичні ресурси Поділля», «Організація готельно-ресторанного господарства» та «Ресторанний бізнес» Вікторія Церклевич та Ганна Діль (кафедра публічного управління та адміністрування). Учасниками гастрофоруму стали гарантка ОП J3 Туризм та рекреація Олена Хитра, а також здобувачі освітньої програми «Бакалавр туризму» Партика Каріна, Богданович Анна, Чала Єлізавєта, Нерода Наталія, Процкова Анастасія, Омелянюк Олександра Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова. Поділля – багатовіковий гастрономічний пласт – це більше, ніж просто набір страв. Це нашарування традицій, яке поєднує класичні українські звичаї з впливами сусідніх культур. Його ключові риси – простота, ситність та широке використання місцевих, екологічно чистих продуктів. Відтак, локальна гастрономічна традиція є цінним туристичним ресурсом, вправне застосування якого урізноманітнює туристичні пропозиції та дозволяє реалізовувати проєкти в царині гастрономічного туризму. Особливою подією семінару стала презентація ілюстрованого альманаху «Поділля має свій смак». Це науково-популярне, краєзнавче видання, створене авторським колективом у складі Вікторії Церклевич, Анни Діль, Майї Онищук та Артема Блаути, є справжнім путівником у гастрономічний світ регіону. Альманах не лише фіксує унікальні рецепти, а й розповідає історії їхнього походження, стаючи цінним науково-практичним доробком для кулінарної спільноти та всіх шанувальників подільської кухні. Кульмінацією семінару став практичний блок «Приготування страв гастрономічної культури Поділля» з шеф-кухарями Михайлом Яровим та Олександром Яворським. Гості та учасники мали унікальну нагоду опанувати технологію приготування п’яти зіркових страв регіональної кухні:
1) Форшмак: приготування цієї закуски відкрило нові грані класичного смаку, поєднавши ніжний оселедець зі свіжим зеленим яблуком, а для особливої текстури – хрусткою ікрою оселедця.
2) Журек: зігріваючий суп на традиційній житній заквасці, який набуває особливого аромату завдяки обов’язковому інгредієнту – знаменитій зіньківській ковбасі.
3) Подільська начинка: ця страва стала справжнім відкриттям, адже її рецепт є символом смакових традицій краю, що бере свій початок у селі Морозів на Хмельниччині.
4) Подільський чорнослив: елегантний десерт, що демонструє майстерність поєднання солодкого та пряного. Чорнослив вариться у портвейні з додаванням гвоздики та кориці, після чого фарширується волоським горіхом.
5) Семінар завершився дегустацією корисного та освіжаючого напою з обліпихи, що підкреслює любов подільської кухні до дарів природи.
Семінар-практикум став не лише джерелом нових знань та навичок, але й потужним кроком до збереження національної ідентичності. Учасники заходу наповнилися натхненням до промоції регіональної кухні Поділля як справжнього зразка «Podillya Local Food».