Перейти до основного вмісту
Lex et Juctitia

Практичні орієнтири туристичного розвитку Хмельниччини

17 вересня 2021 року начальник сектору туризму і курортів Департаменту економічної діяльності, культури, національностей та релігій Хмельницької обласної державної адміністрації Петраш Ігор Володимирович провів відкрите заняття для студентів першого та четвертого курсів спеціальності «Туризм» Хмельницького університету управління та права імени Леоніда Юзькова на тему «Пріоритети розвитку туризму Хмельницької області». Заняття проведене у в рамках навчальної практики «Вступ до фаху» та освітньої компоненти «Спеціалізований туризм».
І.В.Петраш насичував подачу пізнавального матеріалу презентацією цікавих локацій, які визначені Державним аґентством розвитку туризму (ДАРТ) як туристичні «магніти» Хмельниччини, а саме: м. Кам’янець-Подільський, Сатанівський замок, Фортеця в смт. Меджибіж, Комплекс споруд оборонної башти у м. Старокостянтинові, Бакота, Палац Пшездецьких, фортеця-церква Покрови Пресвятої Богородиці у с. Сутківці, Садиба у с. Самчики, Палац Санґушків у м. Ізяслав, Печера «Атлантида», Садиба в смт. Антоніни, Ботанічний заказник «Товтра Вербецька», Штучний водоспад в Маліївцях. Кожен з об’єктів був охарактеризований з позиції пріоритетності і можливостей розвитку подієвого, культурно-пізнавального, релігійного і пригодницького туризму.
Лектором-практиком у процесі спілкування зі здобувачами вищої освіти окреслено низку проблем, які стоять на заваді успішного розвитку туристичної сфери в Україні та в Хмельницькій області: недостатній та критично-низький рівень розвитку інфраструктури, брак фінансових ресурсів для проведення реставрації і консервації історико-культурних цінностей, короткий туристичний сезон, відсутність санітарної зони, слабка зацікавленість і вмотивованість просувати туристичну індустрію. Крім того, І.В.Петраш висунув ідею сумісного територіально-ланцюгового зацікавлення туристів тими місцевостями, які мають відносно бідніший природно-рекреаційний та історико-культурний потенціал.
Багаторічна робота у сфері туризму дозволила І.В.Петрашу поділитися зі студентами і викладачами не тільки практичними спостереженнями й висновками, але і проєктними напрацюваннями та порадами. Так, на думку доповідача, формулою успішної реалізації туристичної послуги є тріада «Традиція + Уява + Сучасне бачення». Разом із тим І.В.Петраш зацікавив студентів і викладачів характеристикою явища «Туристичне кочівництво» та науково-прикладною ідеєю моделювання якості точково-пов’язаних послідовних робіт з метою ефективного розвитку туризму в Україні та Хмельницькій області.
Проведене відкрите заняття черговий раз підтвердило думку про доцільність проведення в освітньому процесі заходів із залученням діючих практиків. Здобувачі вищої освіти і викладачі отримали повні й розгорнуті відповіді на свої запитання.