Перейти до основного вмісту
Lex et Juctitia

Освітня євроінтеґрація

Хмельницький університет управління та права імені Леоніда Юзькова завжди надавав істотної ваги міжнародній академічній мобільності й інтернаціоналізації діяльності при підготовці висококваліфікованих фахівців. Так, 31 жовтня 2022 року для здобувачів вищої освіти за спеціальностями 242 Туризм і 281 Публічне управління та адміністрування було проведено відкриту лекцію професором Університету Марі Кюрі-Склодовської (м. Люблін, Польща) Романом ВИСОЦЬКИМ на тему «Історія ЄС: виникнення та діяльність».
Організаторкою цього заходу була завідувачка науково-дослідної частини Інна ШЕВЧУК. Окрім студентів, на лекції були присутні деканеса факультету управління та економіки Тетяна ТЕРЕЩЕНКО і старший викладач кафедри публічного управління та адміністрування Петро СЕМ’ЯНЧУК.
Така тема лекції обрана не випадково. Україна зараз як ніколи наблизилася до своєї євроінтеґраційної мети, сповідуючи та захищаючи найвищі цінності свободи і демократії та об’єднуючи навколо них усю Європу. Слухачам було дуже цікаво дізнатися як еволюціонували мілітарно-безпекові, політичні й економічні аспекти об’єднання Європи та які внутрішні питання періодично висувалися й обговорювалися з метою ефективнішої інтеґрації. Лекція була багатою на яскраві приклади окремих країн на шляху до членства у Європейському Союзі та їхньої відбудови і взаємодопомоги. Лектор охарактеризував загальні вигоди від євроінтеґрації, в тому числі збільшення внутрішньо-європейського туризму, зокрема вікендового й освітньо-наукового. Також згадано гіпотетичну ідею Сполучених Штатів Європи і розкрито вплив об’єднавчих процесів на публічне управління й адміністрування у країнах-членкинях ЄС.
Змістовна й динамічна лекція цілком природно доповнювалася питаннями, які стосувалися: ймовірності аналогічних інтеґраційних процесів в Азії та участи в ньому Китаю; мілітарно-безпекових, політичних та економічних можливостей України на шляху до повноцінного членства у Європейському Союзі; євроінтеґраційного шляху і досвіду Польщі та відповідних уроків для України; вимог до чиновників та якості підготовки кадрів, які мають бути залучені до роботи в Євросоюзі; відмінностей у підготовці фахівців у вишах Польщі й України; розвитку відносин між Сполученим Королівством і Європейським Союзом. Усі питання супроводжувалися глибокими аналітичними відповідями, авторськими версіями та роздумами.
Проведена лекція мала високу теоретичну і практичну цінність, позаяк дозволила здобувачам вищої освіти за спеціальностями 242 Туризм і 281 Публічне управління та адміністрування відчути себе частиною Європейської студентської родини та взяти до уваги рекомендації і поради професора Романа ВИСОЦЬКОГО щодо набуття і закріплення важливих для Євросоюзу професійних якостей. Усі учасники висловили побажання і впевненість у подальшому зміцненні співпраці в руслі міжнародної академічної мобільності й інтернаціоналізації діяльності.