Перейти до основного вмісту
Lex et Juctitia

Неповторна гармонія культурно-пізнавально-релігійних мандрів у глибину століть і сучасного гастрономічного туризму

Опанування професії у сфері туризму й рекреації у Хмельницькому університеті управління та права імені Леоніда Юзькова обов’язково передбачає різноманітні подорожі для студентів освітньої програми «Бакалавр туризму». Саме тому, 22 вересня 2023 року здобувачі вищої освіти за спеціяльністю 242 Туризм і рекреація відправилися до Сутківців. Уже вкотре, захоплюючі поїздки для наших студентів професійно та відповідально організовує туристична аґенція «Дім Подорожей» під керівництвом Анни КОБИЛЯНСЬКОЇ. До деталей продумана програма мандрівки туристичним оператором «Ніка-Тур-Вояж» розпочалася буквально з перших хвилин в автобусі, коли його директорка Наталія СТРЕЛЬБІЦЬКА у ролі екскурсоводки розповідала цікаві історичні факти Хмельницького і Хмельниччини. Першою туристичною зупинкою в Сутківцях була єдина за своєю архітектурною особливістю в Україні та друга у Європі – знаменита Покровецька церква-фортеця. Оглядаючи звідусіль цю величну споруду, оточену кам’яним муром, та слухаючи про її непересічну долю – усі відчули глибоку вдячність Богу за тисячі збережених українських життів упродовж важких завойовницьких століть. Логічним продовженням екскурсії був Оборонний рів та вежа Сутковецього замку – казкове поєднання мальовничої природи і людської будівничої майстерности. Третьою туристичною зупинкою була місцева Виноградна садиба, неповторна краса якої по-особливому виблискувала та вабила ароматом у призахідному сонці. Кожен кущ винограду дбайливо доглянутий, а доброзичливі господарі щедро вгощали наших студентів смачними плодами своєї сумлінної праці.
Здобувачі освіти усіх чотирьох курсів практично закріпили здобутий на заняттях дисциплін фахового блоку теоретичний матеріял. Так, узагальнюючи всі попередні екскурсії, – отримали цілісне уявлення про роботу тураґенції, про співпрацю тураґенції з туроператором, про екскурсійну діяльність як іманентний елемент музейної справи і як невід’ємну частину туристичної подорожі, про етапи організації та реалізації туристичних поїздок. Ця подорож була чудовою нагодою визначити місця духовної та фізичної релаксації, а також рекреаційну ємність і рекреаційне навантаження. Разом з тим, студенти чітко виокремили місця, різновиди та об’єкти релігійного (Покровецька церква-фортеця), культурно-пізнавального (Покровецька церква-фортеця і руїни Сутковецького замку), пригодницького (Оборонний рів) і подієвого туризму (гастрономічна виставка виноградного врожаю), що об’єднані зеленим туризмом. Все це допоможе нашим бакалаврам визначитися з напрямком діяльности в омріяній туристичній сфері.
Найважливішим залишається той факт, що наші студенти корисно провели час у вирі чудової-сприятливої атмосфери, прекрасного настрою і щирої дружньої компанії.