Перейти до основного вмісту
Lex et Juctitia

Мистецтво організації робочого часу на гостьовій лекції з Тайм-менеджменту

Завдяки вивченню навчальної дисципліни «Тайм-менеджмент» здобувачі вищої освіти мають можливість усвідомити, що організація робочого часу здатна впливати як на умови праці та задоволення потреб працівника, так і на результати діяльності будь-якої організації.
16 жовтня 2023 року для студентів четвертого курсу спеціальності 242 Туризм і рекреація була проведена гостьова лекція на тему «Законодавче регулювання й облік робочого часу в закладі вищої освіти» за участю начальниці відділу кадрів Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова Лілії ДАСЮДИ.
Лекторка звернула увагу на те, що робочий час являє собою сукупність правових норм, спрямованих на забезпечення працівникам часу відпочинку й закріплення міри праці. Законодавче підґрунтя для регулювання часу роботи й відпочинку становить передусім Кодекс законів про працю України. Державні гарантії права на щорічний відпочинок встановлює Закон України «Про відпустки», який визначає їх тривалість, умови і порядок надання різним категоріям працівників.
Локальне регулювання режиму робочого часу має повною мірою відображати специфіку організації, враховувати особливості праці кожного працівника під час виконання конкретної роботи відповідно до посадової інструкції. Відповідаючи на запитання студентів, Лілія ДАСЮДА розповіла про особливості наймання на роботу та обліку робочого часу науково-педагогічних працівників університету, норму тривалості робочого дня /тижня, правила ведення «Табелю робочого часу» у закладі вищої освіти, види і тривалість відпусток (у тому числі творчих – для НПП, і навчальних – для працюючих студентів заочної форми навчання).
Для того щоб краще знати свої права у соціально-трудових відносинах, здобувачі вищої освіти цікавились, чи накладаються законодавством обмеження в часі щодо перебування працівника на лікарняному, на який максимальний термін можна взяти відпустку без збереження заробітної плати, питаннями визначення трудового стажу тощо. Звісно, не обійшлося без розгляду питань щодо організації дистанційної роботи викладачів і студентів, а також скасування (відповідно до Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану») святкових днів і норми про скорочення тривалості робочого дня напередодні святкових і неробочих днів.
Завдяки гостьовій лекції майбутні бакалаври туризму і рекреації переконалися, наскільки важливою складовою гармонійних відносин між найманими працівниками і роботодавцями є чітка регламентація та ретельний облік кожної години і хвилини робочого часу, а також стимулювання їх економного використання в сучасних умовах діяльності.