Перейти до основного вмісту
Lex et Juctitia

Краєзнавчо-пізнавальна екскурсія «Проскурів – Романтика старовини»

Екскурсійна діяльність займає чільне місце в організації туристичних подорожей, що науково-культурно-релігійно-пізнавально уяскравлює та збагачує програму відпочинку туристів. Відтак, практичне ознайомлення з роботою екскурсоводів є важливим етапом навчання здобувачів вищої освіти Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова за спеціяльністю 242 Туризм і рекреація. З цією метою, в рамках Навчальної практики «Вступ до фаху» й Історії туризму, наші першокурсники 21 вересня 2023 року відвідали КЗК «Хмельницький обласний краєзнавчий музей».
Саме тематичне спрямування цієї краєзнавчо-пізнавальної екскурсії «Проскурів – Романтика старовини» додавало неабиякої цікавости. Старша наукова співробітниця музею Катерина ДАНИЛОВА розпочала з розмаїття мотанок і дитячих малюнків, що у своїй єдності сформували дивовижну мозаїку. Відтак, на студентів очікували найважливіші етапи розвитку Хмельницького від невеличкого болотисто-острівного Плоскирова до сучасного обласного центру. Старша наукова співробітниця не оминула увагою дискусії щодо окремих історичних подій між новітніми дослідженнями та давнішими багаторічними твердженнями з урахуванням географічних особливостей нашого рідного міста.
Основна частина екскурсії була присвячена детальній характеристиці чудових рукотворних експонатів побутового й мистецького характеру. Кожна річ по-своєму унікальна й безцінна адже уособлює не тільки втілення певної культурної епохи, але й цікаві історії свого створення, своїх власників і свій шлях до багатої експозиції музею. Своєрідна мовленнєво-інтонаційно-ерудована манера Катерини ДАНИЛОВОЇ з позмінними переливами від напружено-серйозних нот до жартівливо-комічних епізодів додала екскурсії неповторного шарму від заворожених поглядів до веселих усмішок студентської молоді.
Невеличка, на перший погляд, часточка музейного потенціалу Поділля й України виявилася доволі багатим джерелом знань, що допоможе студентам освітньої програми «Бакалавр туризму» підсилити свої компетентності та покращити професійні навички.