Перейти до основного вмісту
Lex et Juctitia

Гостьова лекція з Економіко-математичних методів і моделей

Математика просочує всі економічні явища і процеси, а завдяки численним та різноманітним інструментам і методам моделювання – відіграє перманентно важливу роль в науці та практиці. З метою урізноманітнення навчального матеріалу і поглиблення практичних навичок, доценткою кафедри фінансів, банківської справи, страхування та фондового ринку Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова Тетяною ФАСОЛЬКО організовано гостьову лекцію з навчальної дисципліни «Економіко-математичні методи і моделі». Так, для третьокурсників спеціальності 072 Фінанси, банківська справа та страхування лекцію на тему «Економіко-математичне моделювання на рівні національної економіки» прочитав доцент кафедри публічного управління та адміністрування Петро СЕМ’ЯНЧУК.
Розпочалася лекція з найпростіших життєвих речей і способів їх подачі через математичні моделі. Це допомогло плавно перейти до відомої графічної моделі Нобелівського лауреата з економіки Пола Ентоні Семюелсона – кривої трансформації (виробничих можливостей) зі всіма її варіаціями. Проте, це був тільки вступ до значно ємніших і складніших математичних методів і моделей. Основну увагу студентів зосереджено на виробничих функціях, а їх було чимало: це і знаменита виробнича функція Кобба-Дуґласа; і її удосконалена версія – виробнича функція Кобба-Дуґласа-Тінберґена (створення якої було удостоєне першої Нобелівської премії з економіки); і модель Роберта Мертона Солоу, автор якої отримав Нобелівську премію за ориґінальний підхід до її розробки; і її оновлений та доповнений варіант – модель Манківа-Ромера-Вейла; і цікаво продумана виробнича функція Джеймса Едварда Міда, автор якої також став Нобелівським лауреатом; і своєрідно розгорнута виробнича функція Едварда Денісона; і новаційно розроблена модель Аґгійона-Говітта.
Здобувачі освіти побачили як досягнення одних і тих самих важливих економічних цілей можна змоделювати різними способами й інструментами, а саме: за допомогою показникової функції, з використанням диференціального числення, з урахуванням відсоткового співвідношення, з обчисленням натуральних логарифмів, а подекуди і шляхом об’єднання кількох методів. Практична значущість гостьової лекції полягає в закріпленні попередньо вивченого матеріалу і здобутті відповідних програмних компетентностей.