Перейти до основного вмісту
Lex et Justitia

ЦЕРКЛЕВИЧ Вікторія Сергіївна

ПІБ
ЦЕРКЛЕВИЧ Вікторія Сергіївна
ПІБ (англійською)
Viktoriia TSERKLEVYCH
Вчене звання
доцент
Науковий ступінь
кандидат педагогічних наук
Посада
доцент кафедри публічного управління та адміністрування
Нагороди

Грамоти та подяки МОН України, НАПН України, Інституту модернізації змісту освіти, Хмельницької обласної ради, Хмельницької ОДА, Хмельницької міської ради, Національної спілки краєзнавців України

Освіта

2002 - 2005 рр. - історичний факультет Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка (спеціаліст, 2002 р.; магістр, 2005 р.);
2007 - 2011 рр. -  аспірантура Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук України;
2020 р. - магістр менеджменту (Хмельницький кооперативний торговельно-економічний інститут);
2021 р. - магістр готельно-ресторанної справи (Львівський торговельно-економічний університет).

Науково-педагогічна діяльність

2004 - 2025 рр. – науково-педагогічна та адміністративна діяльність в закладах вищої освіти м. Хмельницького;
2022 - 2024 рр. –  позаштатна співробітниця Інституту Адама Міцкевича (Варшава, Р-ка Польща), авторка досліджень для Culture.pl, профіль автора: https://culture.pl/ua/author/viktoriya-tserklevych; Наукова консультантка ресторанів регіональної кухні Поділля «Південна Брама», «Ресторація Шпігеля», м. Хмельницький (з 2019 р.).
З 2025 року працює в Хмельницькому університеті управління і права ім. Леоніда Юзькова на посаді доцента кафедри публічного управління та адміністрування.
Член редакційних колегій фахових наукових видань категорії Б: «Трансформаційна економіка» (з 2023 р.) https://www.transformations.in.ua/index.php/journal/editorial, «Економіка та суспільство» (з 2024 р.) https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/editorial.

Участь у робочих групах 
Член робочої групи Хмельницької обласної державної адміністрації з розробки проєкту Програми розвитку туризму в Хмельницькій області на 2021-2027 роки; науково-методичної комісії з бізнесу, управління, соціальної роботи та сервісу (підкомісія за спеціальністю 242 Туризм) сектору фахової передвищої освіти Науково-методичної ради Міністерства освіти і науки України (наказ МОН України № 907 від 09.07.2020 р.).
Експерт з акредитації освітніх програм у сфері фахової передвищої освіти (наказ  Державної служби якості України №01-10/251 від 25.09.2024 р. «Про окремі питання формування Переліку експертів з акредитації у сфері фахової передвищої освіти».

Керівництво студентськими науково-дослідними роботами
Підготувала студентів-переможців Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальностями: 241 Готельно-ресторанна справа, 242 Туризм.
    - Дьома Максим (242 Туризм, диплом ІІ ступеня); наказ МОН України «Про підсумки Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей в 2018-2019 н. р.» URL: https://drive.google.com/file/d/1QEvi3iAtI5zq8bhL5jB-6Q2tV4SDg-1d/view
    - Колесницький Любомир (241 Готельно-ресторанна справа, диплом ІІІ ступеня); наказ МОН України «Про підсумки Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей в 2019-2020 н.р.» URL: https://ontu.edu.ua/download/Winners_2020-GRS.pdf
   - Сумира Марія (241 Готельно-ресторанна справа, диплом ІІ ступеня); наказ МОН України «Про підсумки Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей в 2020-2021 н.р. URL:  file:///D:/Users/User/Downloads/6141f149c6c5f125553413.pdf

Член професійних асоціацій: Національна спілка краєзнавців України (з 2015), Спілка освітян України (з 2018), Українська асоціація дослідників освіти (з 2019), Національна туристична організація (з 2020), Українська асоціація з розвитку менеджменту і бізнес-освіти (з 2020).

 

Сфера наукових інтересів
Туризм та рекреація; гастрономічний туризм/культура; ресторанний бізнес; автентична кухня Поділля і Волині, локальна історія; технології викладання у вищій школі
Викладає дисципліни
«Туристичні ресурси Поділля», «Ресторанний бізнес»
Основні наукові публікації

1. Коваль Л. М., Церклевич В. С., Горун М. В. Сакрально-релігійний туризм на Хмельниччини: надбання історико-архітектурної спадщини. Географія та туризм. 2014. № 27. С. 119–129.
2. Коваль Л.М., Церклевич В.С. Функціонування та перспективи розвитку туристичної галузі України : кол. монографія / за заг. ред. М. Ю. Барни // Театралізовані реконструкції історичних подій та візуальний метод вивчення історії як інноваційні туристичні атракції. Львів : ЛТЕУ, 2018. 252 с. С. 161–175.
3. Koval L., Tserklevych V. Trends, Prospects and Challenges of Sustainable Tourism Development: monograph // Virtual Excursions on the Platforms of Virtual Museums: Collaboration of Educational Tourism and Innovative Educational Practices; ed. by Marta Barna. Lviv : Lviv University of Trade and Economics, 2020. 252 с. С.67-78.
4. Tserklevych, V., Prokopenko, O., Goncharova, O., Horbenko, I., Fedorenko, O., & Romanyuk, Y. (2021). Virtual museum space as the innovative tool for the student research practice. International Journal of Emerging Technologies in Learning (iJET), 16(14), 213–231.
5. Zaiachkovska, H., Tserklevych, V., & Vovk, S. (2021). The influence of the global perfumery market on the principles of the formation of a tourist flow. Estudios de Economía Aplicada, 39(5).
6. Senkiv, M. I., & Tserklevych, V. S. (2021). Prerequisites of development of accessible tourism for everyone in the European Union. Geology, Geography and Geoecology, 30(3), 562–570.
7. Церклевич В. С., Діль А. В., Діль М. В. Нові гастрономічні спеціалітети як засіб промоції ресторану ніші «local food». Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2022. № 6. С. 41–51.
8. Церклевич В. С., Оніщук М. І., Шпаковський С. М. Культурні детермінанти еволюції гастрономічних спеціалітетів: до питання формування гастрономічного бренду Поділля. Трансформаційна економіка. 2023. № 1. С. 67–75.
9. Церклевич В. С. Мисливські бенкети української шляхти на прикладі маєтностей роду Потоцьких в Антонінах. Сторінки історії. 2025. № 60. С. 89–115.
10.   Церклевич В. С., Діль А. В., Блаута А. В., Онищук М. І. (автори-упорядники). Поділля має свій смак! Ілюстрований альманах з гастрономічної культури регіону. Хмельницький, 2025. 152 с.
 

Підвищення кваліфікації

1. «Курси підготовки викладачів до впровадження тренінгових технологій у навчальний процес ВНЗ» 200 год., спеціалізація «Викладач навчальних тренінгів», Київський національний університет ім. Т. Г. Шевченка, 2005 р.
2. Стажування в Vysoká škola ekonomická v Praze (Прага, Республіка Чехія) на тему: «Інновації в навчальному процесі: методи, підходи, технології (на прикладі підготовки бакалаврів та магістрів)», 2018 р., 108 год. / 3,5 кредита ECTS.    
3. Учасниця ІІ Зимової школи Української асоціації дослідників освіти «Європейські індикатори якості освітніх досліджень» (проєкт Еразмус +), січень 2019 р., 48 год. / 1,5 кредита ECTS.
4. Конференція зі співпраці бізнесу та університетів «Uni-biz bridge 7», присвячена створенню кейсів та впровадженню їх у навчальний процес (сертифікат учасника, 26.08.-27.08.2021 р., 14 год. / 0,5 кредита ECTS).
5. Індивідуальне стажування за пілотною програмою «Культурно-мистецькі ресурси Хмельницької області та можливості їх інтеграції в освітній процес закладів вищої та фахової передвищої освіти», Хмельницький обласний науково-методичний центр культури і мистецтва (10.01.-10.02.2023 р., 60 год. / 2 кредити ECTS).
6. «Перша домедична допомога в умовах війни» (Prometheus, 21.03.2023 р., 15 год. / 0,5 кредити ECTS).
7. Індивідуальне стажування за пілотною програмою «Тренди управління та промоції закладів ресторанного бізнесу, що працюють у нішах «національна кухня» та «місцева їжа» (на базі закладів ресторанного господарства «Південна Брама», «Ресторація Шпігеля», м. Хмельницький. 18.12.2023 р. -17.01.2024 р., 120 год. / 4 кредити ECTS).
8. Онлайн-семінар з підготовки експертів з питань акредитаційної експертизи ОПП фахової передвищої освіти (готельно-ресторанна справа, туризм). Сертифікат № 829, Державна служба якості України, наказ №01-10/251 від 25.09.2024 р. 10-25.09.2024 р., 30 год. / 01 кредит ECTS.
9. Дистанційний освітній курс «Академія ШІ для освітян від Google 2.0», сертифікат №AIAFEC-9936 (29 жовтня – 21 листопада 2025 р., 30 год. / 01 кредит ECTS).
Сертифікатна програма «Туристичні гіди» від ГО «Національна туристична організація» (грудень 2025 р., 15 год. / 0,5  кредита ECTS)