Перейти до основного вмісту
Lex et Juctitia

Тренінг з індивідуального тайм-менеджменту для студентів спеціальності 242 Туризм і рекреація

Час – це найцінніший ресурс людини, який є обмеженим та невідновним, його не можна замінити чи відшкодувати, однак можна ефективно “конвертувати”, перетворюючи на життєві цінності. Правильне використання часу є запорукою успішного виконання професійних обов’язків, а також досягнення особистісних цілей.
Нове покоління фахівців приділяє значну увагу раціональному використанню робочого часу, оскільки невпорядкованість дня створює непродуктивний стиль і веде до зниження самооцінки, розчарувань, демотивації. Так, під час виконання своїх функціональних обов’язків фахівці у галузі туризму й рекреації повинні швидко адаптуватися до змін, розумно розставляти пріоритети, розподіляти часові та людські ресурси, шукати резерви часу для реалізації різноманітних проєктів.
Для набуття відповідних компетентностей у рамках освітньої програми «Бакалавр туризму і рекреації» у Хмельницькому університеті управління та права імені Леоніда Юзькова передбачена для вибору здобувачами вищої освіти навчальна дисципліна «Тайм-менеджмент». 2 жовтня 2023 року для студентів четвертого курсу спеціальності 242 Туризм і рекреація був проведений тренінг на тему «Індивідуальний тайм-менеджмент як інструмент особистісного розвитку». Тренінг проводила практична психологиня, бізнес-тренерка, ігропрактикиня, навчаюча тренерка з МАК та проєктивних методик Світлана ВІЛЬЧИНСЬКА.
Під час тренінгу учасникам було запропоновано озвучити своє розуміння тайм-менеджменту та сформулювати його значення у власному житті. Поняття часу асоціювалося з життєвою енергією, свободою, капіталом, досвідом і перевагами…
Очевидним є той факт, що кожен з нас у процесі виконання повсякденних справ періодично змушений долати перепони у вигляді прокрастинації і «поглиначів часу», які зумовлюють тривожність, негативний настрій, стреси та конфлікти. Світлана ВІЛЬЧИНСЬКА запропонувала кожному виписати по 10 таких «поглиначів» і задуматись, яким чином можна їх нейтралізувати, щоб підвищити ефективність використання часу. Як не дивно, деякі «поглиначі» потрібні людині, щоб перемикати увагу, відпочивати від праці та отримувати задоволення від життя; але, для того щоб усе встигати, їх просто потрібно «дозувати»!
Дієвим інструментарієм для активізації підсвідомості, гармонізації власної часової перспективи і вироблення ресурсно-часової компетентності виявились метафоричні асоціативні карти (МАК), за допомогою яких психологиня продемонструвала, як можна оцінити власні приховані здібності та окреслити можливості їх реального застосування для поліпшення свого життя.
За результатами тренінгу кожен учасник вивів власну формулу ефективного тайм-менеджменту, поділився пережитими емоціями та висловив готовність застосовувати набуті уміння на практиці.