Перейти до основного вмісту
Lex et Juctitia

Краєзнавчо-пізнавальний День вишиванки

Цьогорічний День вишиванки для здобувачів вищої освіти за спеціальністю 242 Туризм Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова був уяскравлений непересічною подією в культурно-історичному житті Хмельниччини. Так, 18 травня 2023 року, у КЗК «Хмельницький обласний краєзнавчий музей» відбулося відкриття виставки мотанок, створених майстринями з різник куточків України, в тому числі з тимчасово окупованих територій. Мотанки відображали Український період кінця Раннього та Високого середньовіччя. На відкритті були присутні авторки окремих тематичних експонатів. Щемливі й історично-дослідницькі розповіді майстринь, що стосувалися їхніх витворів народного мистецтва, налаштували усіх присутніх на особливу патріотичну хвилю. За кожною мотанкою відчувалася колосальна праця і гордість за наших славетних пращурів, а також прослідковувалася культурно-побутова нитка єдності давнього минулого й сучасного. Вкотре вражав авторитет і велич українських князівських династій серед тогочасних європейських королівських лідерів.
Відтак, старша наукова співробітниця музею і викладачка кафедри публічного управління та адміністрування Катерина ДАНИЛОВА провела захоплюючу екскурсію іншими залами. Першою була експозиція з витонченими й довершеними речами Барокового мистецтва давнього Проскурова. Наступна екскурсійна «зупинка» ознайомила здобувачів вищої освіти з предметами українського національного побуту й музичного мистецтва. В іншій залі студенти занурилися в життя Хмельниччини у Первісну добу. Доволі незвичним виявилося споглядання експонатів диких звірів, птахів і комах, особливо тих, які зникли з території Поділля.
Плідна співпраця Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова з КЗК «Хмельницький обласний краєзнавчий музей» подарувала студентам освітньої програми «Бакалавр туризму» чергову порцію незабутніх емоцій та практично підсилила їхні знання з навчальних дисциплін «Історія туризму» й «Основи туризмознавства».