Перейти до основного вмісту
Lex et Juctitia

Чинники організації внутрішнього туристичного бізнесу

Співпраця з зовнішніми стейкхолдерами у Хмельницькому університеті управління та права імені Леоніда Юзькова результативно позначається на якості освітнього процесу завдяки гостьовим лекціям. Так, 07 березня 2023 року директор Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Олег ПОГОРІЛЕЦЬ провів лекцію на тему «Туристичний розвиток на місцевому рівні: влада, громада, бізнес» для здобувачів вищої освіти 1, 2, 3 і 4 курсів спеціяльності 242 Туризм, а також для першокурсників спеціальностей 281 Публічне управління та адміністрування і 073 Менеджмент в рамках ОК «Основи туризмознавства», «Організація туристичних подорожей», «Організація екскурсійної діяльності», «Менеджмент в туризмі» й «Економічна теорія». Багатий практичний досвід в історико-археологічній, культурно-пізнавальній, організаційно-управлінській, туристичній, волонтерській діяльності й роботі в органах місцевого самоврядування дозволив Олегу ПОГОРІЛЬЦЮ вміло та професійно поєднати усі необхідні елементи й на реальних прикладах показати тісноту взаємозв’язку і користь взаємодії між фахівцями усіх трьох освітніх програм.
Простота викладу матеріалу, підкріплена численними життєвими прикладами й особистою харизмою лектора, з перших хвилин заняття створила невимушену атмосферу та неабияк зацікавила студентів. Разом із тим, своєрідний підхід до проведення заняття дозволяв здобувачам вищої освіти систематично підключатися до обговорення тих чи інших питань, висловлюючи свої думки і міркування. Лектором акцентовано особливу увагу на сприянні органів місцевого самоврядування у комплексному підключенні усіх сфер діяльності й громадських активістів територіальної громади з метою створення туристично орієнтованих містечок, враховуючи наявні культурно-історичні пам’ятки, історично-господарські особливості і традиції у поєднанні з етнографічними та природними ресурсами. Доволі цікавими виявилися специфіка співпраці міста Меджибіж і його міст-побратимів у руслі туристично-рекреаційного розвитку, а також його перші практичні кроки до започаткування успішного туристичного бізнесу. Досвід роботи з українськими і зарубіжними партнерами дозволив ствердно сказати, що злагоджена співпраця органів місцевої влади і бізнесу в руслі зародження, розвитку й активізації внутрішнього туризму, з огляду на реальну дійсність, пришвидшить процес зшивання української нації та державності. 
Отримавши вичерпні відповіді на свої питання, здобувачі вищої освіти висловили бажання в організації наступних зустрічей у різних форматах. Олег ПОГОРІЛЕЦЬ запропонував поглиблювати подальшу співпрацю у трьох площинах: 1) культурно-пізнавальні екскурсії до історико-культурного заповідника «Межибіж»; 2) туристично-волонтерські поїздки з екскурсійною програмою; 3) тривалі волонтерсько-археологічні роботи з можливістю проживання на території Замку. Завершення гостьової лекції було не менш яскравим, ніж саме заняття – найактивніші студенти отримали подарунки від Олега ПОГОРІЛЬЦЯ.