Перейти до основного вмісту
Lex et Juctitia

Зустріч з освітянами Хмельниччини для обговорення ключових проблем галузі

17 серпня в стінах Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова відбулася зустріч народного депутата України, представника політичної фракції «ЗА МАЙБУТНЄ» Сергія Лабазюка з представниками різник ланок освіти.
Основна мета заходу – обговорити з педагогами проблеми освітньої галузі області та напрацювати механізми їх вирішення. Як кажуть представники загальних, професійно-технічних та вищих навчальних закладів, після децентралізації постало питання співпраця освітян із громадами.
Загалом у ході зустрічі нагальних проблем назбиралось чимало. Це і виділення субвенцій на оновлення матеріально-технічної бази, запровадження дуальної системи освіти, оптимізація вищих навчальних закладів, тендерні закупівлі для профтехзакладів, передача закладів освіти з державної до комунальної власності та багато іншого.
За словами проректора з гуманітарної освіти та виховання ХГПА Валентина Слюзко, ринок диктує попит на нові спеціальності, натомість держава щороку виділяє гроші на бюджетні місця, які подекуди залишаються вільними: «Гроші платників податків ідуть у повітря, тому перелік таких спеціальностей треба переглянути».
Ще одне питання, яке турбує освітян – оптимізація вищих навчальних закладів та тендерні закупівлі, котрі подекуди затягуються у часі. А це ускладнює та призупиняє їхню роботу, переконують керівники.
Проблеми, які обговорювалися під час зустрічі з педагогами, потрібно вирішувати на законодавчому рівні. Тому Сергій Лабазюк запропонував створити робочу групу, де педагоги могли би систематизували свої пропозиції та ініціативи розвитку галузі області. Своєю чергою парламентар у співпраці із колегами з депутатської групи «За Хмельничину» відстоюватимуть важливі ідеї для розвитку освіти у стінах Верховної Ради України.