Перейти до основного вмісту
Lex et Juctitia

Відбулася ІІ суспільно-наукова платформа "ХРЕЩЕННЯ. СТАНОВЛЕННЯ. ПЕРЕМОГА"

13 липня 2023 року з нагоди відзначення Дня Української Державності у стінах Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова Хмельницькою обласною радою була проведена ІІ суспільно-наукова платформа «ХРЕЩЕННЯ. СТАНОВЛЕННЯ. ПЕРЕМОГА». В рамках Меморандуму про співпрацю платформа зібрала представників кількох західних областей: державників, військових, науковців вишу, релігійних та громадських діячів. У ролі модератора захід відкрив ректор університету, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Олег Омельчук.

Прологом до суспільно-наукової платформи стало виконання переможницею Всеукраїнського літературного дитячо-юнацького фестивалю-конкурсу «Слово Нації», волонтеркою Софією ПОДОЛЯНЧУК під “Мелодію” М. Скорика у виконанні заслуженої артистки України, волонтерки Майї ОНИЩУК вірша Ю. Бощенко «Привіт, солдате!».

Спільну молитву учасники заходу прочитали із Архімандритом Даниїлом ТЕРНАВСЬКИМ, військовим капеланом Хмельницької 19 ракетної бригади Святої Варвари.
В рамках платформи було організовано три панельних дискусії – Хрещення, Становлення та Перемога. Під час кожної з них  відбулися змістовні виступи та експертні дискусії учасників заходу.
Основним наповненням першої панелі «Хрещення» став екскурс в історію професорки кафедри теорії та права університету, кандидатки історичних наук, доцентки Надії СТЕНЬГАЧ, яка унаочнено висвітлила  присутнім основні віхи розвитку української державності у контексті Хрещення Київської Русі.

Про «Становлення» Української Державності  у ході другої панелі подискутували Валентин СОКОЛЮК, Оксана ВАТАЖКО та Петро БРИЖАК. Учасники панельної дискусії звернули увагу присутніх на хронологію основних державотворчих процесів, що відбувалися на території нашої української землі.

Спікер третьої панелі «Перемога», військовий капелан, кандидат юридичних наук, полковник запасу Валерій ХОМА у своєму виступі доторкнувся до справжніх історій про українських воїнів, що ведуть нас до Перемоги. Також в рамках третьої панелі виступив заступник ректора Національної академії ДПС України імені Богдана Хмельницького, доктор педагогічних наук, доцент, полковник Сергій БІЛЯВЕЦЬ.

Підсумував роботу ІІ суспільно-наукової платформи «Хрещення. Становлення. Перемога» перший заступник голови обласної ради Володимир ГОНЧАРУК, який ще раз наголосив на важливості відзначення Дня Української Державності та тих державотворчих процесів, які відбулися та тривають в Україні.

Перший заступник голови Хмельницької обласної ради Володимир ГОНЧАРУК та заступник голови Хмельницької обласної ради Валентин СОКОЛЮК вручили нагороди до Дня Державності від Хмельницької обласної ради. Серед нагороджених – Тетяна ПІДЛІСНА, керівниця навчального відділу підготовки публічних управлінців, доцентка кафедри публічного управління та адміністрування, кандидатка наук з державного управління, доцентка.
Також із вітальними словами до присутніх звернулися заступник голови Хмельницької обласної військової адміністрації Володимир ЮР’ЄВ та заступник Хмельницького міського голови Михайло КРИВАК.

Гостями заходу стали Оксана ВАТАЖКО, директорка Волинського краєзнавчого музею, Петро БРИЖАК, начальник відділу супроводу реформ та аудиту місцевих програм Чернівецької обласної ради, Валерій ХОМА, військовий капелан, кандидат юридичних наук, полковник запасу, Сергій БІЛЯВЕЦЬ, заступник ректора (проректор) з навчальної та наукової роботи Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, доктор педагогічних наук, доцент, полковник.
Вдруге ми відзначаємо День Державності під час такої жорстокої війни, яка триває уже десятий рік, у період її найбільшого загострення. Але це особливий для нас День, оскільки після всього, що пройшов наш народ протягом століть неволі, боротьби за свою свободу і незалежність, після всього, чого ми пережили і переживаємо зараз, українці ніколи не віддадуть незалежності, україніці чітко усвідомлюють свою державність і боряться за неї кожен на своєму місці!