Перейти до основного вмісту
Lex et Juctitia

Команда студентів юридичного факультету взяла участь у Судових дебатах з цивільного права та процесу в Апеляційному суді міста Києва

Кафедрою цивільного права та кафедрою цивільного процесу разом зі студентським парламентом Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка організовано Судові дебаті з цивільного права та судочинства. До участі запрошувалися студенти 3–4 курсів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти та здобувачі другого (магістерського) рівня вищої освіти закладів вищої освіти України, які навчаються за спеціальністю «Право», «Міжнародне право», «Правоохоронна діяльність». Від університету виступала команда вже з традиційною назвою «Lex et justitia» у складі здобувачів вищої освіти 4 курсу юридичного факультету Максим Орлов, Наталія Осієвська, Ростислав Савчук та Алла Чайковська. Тренер — професор кафедри цивільного права та процесу Юрій Білоусов.
За форматом турніру передбачався письмовий та усний етапи. На першому — команди повинні були надіслати на розсуд журі обґрунтовані письмові позиції у якості позивача чи відповідача за наперед визначеною фабулою справи. За результатом першого (письмового) раунду, в якому брала участь майже 20 команд з 11 закладів вищої освіти, команда університету увійшла до вісімки кращих. Шість команд із числа чвертьфіналістів представляли організатора турніру— Київський національний університет імені Тараса Шевченка, дві — інші (Хмельницький університет управління та права імені Леоніда Юзькова та Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича).
Перша частина усного етапу проходила 17 листопада 2023 року в приміщенні Апеляційного суді міста Києва і полягала у викладі учасниками команд позиції викладача або відповідача (за результатами жеребкування), а також обміну питаннями та відповідями з процесуальним опонентом. Фінал призначено на 24 листопада 2023 року.
Команда зупинила свою участь на стадії чвертьфіналів, але здобула неймовірний досвід, нові знання, удосконалила свої навички щодо складання процесуальних документів та ораторського мистецтва, отримала нагоду поспілкуватися з професійними суддями та викладачами Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Учасники команди та тренер висловлюють вдячність доцентці кафедри кримінального права та процесу, адвокатесі Наталії Хмелевській за поради щодо усного раунду, а також ректору університету Олегу Омельчуку та декану юридичного факультету Віктору Захарчуку — за сприяння в організації поїздки.